email a friend
printable version
LC
Eurasian Dotterel Eudromias morinellus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 276,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 276,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 6.9 - - -
Population justification: The global population is estimated to number c.50,000-220,000 individuals (Wetlands International 2006), while national population sizes have been estimated at < c.50 individuals on migration in China and c.100-10,000 breeding pairs and c.50-1,000 individuals on migration in Russia (Brazil 2009).
Trend justification: The overall population trend is decreasing, although some populations have unknown trends (Wetlands International 2006).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Albania Native Extant      
Algeria Native Extant      
Andorra Native Extant Yes    
Armenia Native Extant      
Austria Native Extant Yes    
Bahrain Vagrant Extant   Yes  
Belgium Native Extant     Yes
Bermuda (to UK) Vagrant Extant      
Bosnia and Herzegovina Vagrant Extant      
Bulgaria Native Extant      
Canada Vagrant Extant Yes    
China (mainland) Native Extant      
Croatia Vagrant Extant      
Cyprus Native Extant      
Czech Republic Native Extant Yes    
Denmark Native Extant     Yes
Egypt Native Extant      
Estonia Native Extant      
Faroe Islands (to Denmark) Vagrant Extant      
Finland Native Extant Yes   Yes
France Native Extant     Yes
Gambia Vagrant Extant      
Germany Native Extant Yes   Yes
Greece Native Extant Yes   Yes
Hungary Native Extant     Yes
Iceland Vagrant Extant      
Iran, Islamic Republic of Native Extant   Yes Yes
Iraq Native Extant   Yes  
Ireland Native Extant      
Israel Native Extant   Yes  
Italy Native Extant Yes   Yes
Japan Vagrant Extant      
Jordan Native Extant   Yes  
Kazakhstan Native Extant Yes    
Kuwait Native Extant   Yes Yes
Kyrgyzstan Native Extant     Yes
Latvia Vagrant Extant      
Lebanon Native Extant   Yes Yes
Libya Native Extant      
Liechtenstein Vagrant Extant      
Luxembourg Vagrant Extant      
Macedonia, the former Yugoslav Republic of Native Extant Yes    
Malta Native Extant      
Mauritania Vagrant Extant      
Mongolia Native Extant Yes    
Montenegro Vagrant Extant      
Morocco Native Extant      
Netherlands Native Extant Yes    
Norway Native Extant Yes    
Oman Vagrant Extant   Yes  
Palestinian Authority Territories Native Extant   Yes  
Poland Native Extant Yes    
Portugal Native Extant      
Romania Native Extant Yes    
Russia (Asian) Native Extant Yes    
Russia (Central Asian) Native Extant Yes    
Russia (European) Native Extant Yes    
Saudi Arabia Native Extant   Yes  
Serbia Vagrant Extant      
Slovakia Native Extant      
Slovenia Vagrant Extant      
Spain Native Extant     Yes
Svalbard and Jan Mayen Islands (to Norway) Vagrant Extant      
Sweden Native Extant Yes   Yes
Switzerland Native Extant Yes    
Syria Native Extant   Yes Yes
Tunisia Native Extant      
Turkey Native Extant   Yes  
Turkmenistan Native Extant     Yes
Ukraine Native Extant     Yes
United Arab Emirates Native Extant     Yes
United Kingdom Native Extant Yes   Yes
USA Native Extant Yes    

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Austria Niedere Tauern site factsheet
Finland Käsivarsi fjelds site factsheet
Finland Lemmenjoki-Hammastunturi-Pulju site factsheet
Finland Pallas and Ylläs fjelds site factsheet
Finland Saariselkä and Koilliskaira site factsheet
France Puig Carlit et environs site factsheet
Israel Western Negev site factsheet
Romania Balta Albă - Amara - Jirlău site factsheet
Romania Danube Delta site factsheet
Spain Cerdaña site factsheet
Spain Fresser-Setcases site factsheet
Spain Tierra de Campos steppes site factsheet
Turkey Tuz Lake site factsheet
United Kingdom Atholl/Glen Tilt site factsheet
United Kingdom Beinn Dearg site factsheet
United Kingdom Ben Alder site factsheet
United Kingdom Ben Wyvis site factsheet
United Kingdom Caenlochan site factsheet
United Kingdom Cairngorms site factsheet
United Kingdom Creag Meagaidh site factsheet
United Kingdom Drumochter Hills site factsheet
United Kingdom Grampian Mountains site factsheet
United Kingdom Lochnagar site factsheet
United Kingdom Monadhliath site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Grassland Temperate suitable breeding
Grassland Temperate suitable non-breeding
Grassland Tundra suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Climate change & severe weather Habitat shifting & alteration Timing Scope Severity Impact
Future Whole (>90%) Unknown Unknown
Stresses
Indirect ecosystem effects, Ecosystem degradation

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Food (human) Whole Eggs Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent
Sport Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Eudromias morinellus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Charadriidae (Plovers)
Species name author (Linnaeus, 1758)
Population size mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 276,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species