email a friend
printable version
LC
Creamy-breasted Canastero Asthenes dorbignyi

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2005 Least Concern
2004 Not Recognised
2000 Not Recognised
1994 Not Recognised
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass 15.9 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 279,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 3.8 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but this species is described as 'common' (Stotz et al. (1996).
Trend justification: This population is suspected to be in decline owing to ongoing habitat loss and degradation (del Hoyo et al. 2003).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Argentina Native Extant Yes      
Bolivia Native Extant Yes      
Chile Native Extant Yes      
Peru Native Extant Yes      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Argentina Bolsón de Pipanaco site factsheet
Argentina Caspala y Santa Ana site factsheet
Argentina Cerro Negro de San Antonio site factsheet
Argentina Cuesta del Obispo site factsheet
Argentina El Infiernillo site factsheet
Argentina Lagunas Runtuyoc - Los Enamorados site factsheet
Argentina Llanos de Jagüé site factsheet
Argentina Luracatao y Valles Calchaquíes site factsheet
Argentina Pampichuela site factsheet
Argentina Parque Nacional Campo de los Alisos site factsheet
Argentina Parque Nacional Los Cardones site factsheet
Argentina Parque Nacional Talampaya site factsheet
Argentina Parque Provincial Cumbres Calchaquíes site factsheet
Argentina Parque Provincial La Florida site factsheet
Argentina Parque Provincial Los Ñuñorcos y Reserva Natural Quebrada del Portugués site factsheet
Argentina Ruinas de Quilmes site factsheet
Argentina San Lucas site factsheet
Argentina Sierra de Ambato site factsheet
Argentina Sierra de Metán site factsheet
Argentina Sierras de Carahuasi site factsheet
Argentina Valle Colorado y Valle Grande site factsheet
Peru Ayacucho site factsheet
Peru Mutca site factsheet
Peru Río Mayobamba site factsheet
Peru Santa María del Valle site factsheet
Peru Yauli site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Urban Areas marginal resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane suitable resident
Shrubland Subtropical/Tropical High Altitude major resident
Altitude 1800 - 4800 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Asthenes dorbignyi. Downloaded from http://www.birdlife.org on 28/08/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 28/08/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Furnariidae (Ovenbirds)
Species name author (Reichenbach, 1853)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 279,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species