email a friend
printable version
LC
Long-toed Stint Calidris subminuta

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass 30.2 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 316,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 2,770,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Unknown -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 7.4 - - -
Population justification: The global population is estimated to number > c.25,000 individuals (Wetlands International, 2006), while national population estimates include: c.50-10,000 individuals on migration in China; c.50-10,000 wintering individuals in Taiwan; c.50-10,000 individuals on migration in Korea; c.50-1,000 individuals on migration and < c.1,000 wintering individuals in Japan and c.10,000-100,000 breeding pairs and c.1,000-10,000 individuals on migration in Russia (Brazil 2009).
Trend justification: The population trend is difficult to determine because of uncertainty over the extent of threats to the species.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Australia Native Extant        
Bahrain Vagrant Extant     Yes  
Bangladesh Native Extant        
Brunei Native Extant        
Cambodia Native Extant        
China (mainland) Native Extant        
Christmas Island (to Australia) Native Extant        
Ethiopia Vagrant Extant        
Greece Vagrant Extant        
Guam (to USA) Native Extant   Yes    
Hong Kong (China) Native Extant        
India Native Extant        
Indonesia Native Extant        
Iran, Islamic Republic of Vagrant Extant        
Ireland Vagrant Extant        
Israel Vagrant Extant        
Japan Native Extant        
Kazakhstan Native Extant        
Kenya Vagrant Extant        
Kyrgyzstan Native Extant     Yes  
Laos Native Extant        
Malaysia Native Extant        
Maldives Vagrant Extant        
Micronesia, Federated States of Native Extant   Yes    
Mongolia Native Extant        
Mozambique Vagrant Extant        
Myanmar Native Extant        
Nepal Native Extant        
North Korea Native Extant        
Northern Mariana Islands (to USA) Native Extant   Yes    
Oman Native Extant   Yes Yes  
Palau Native Extant   Yes    
Papua New Guinea Native Extant        
Philippines Native Extant        
Russia (Asian) Native Extant        
Russia (Central Asian) Native Extant Yes      
Saudi Arabia Vagrant Extant     Yes  
Seychelles Vagrant Extant        
Singapore Native Extant        
Solomon Islands Vagrant Extant        
South Africa Vagrant Extant        
South Korea Native Extant        
Sri Lanka Native Extant        
Sweden Vagrant Extant        
Taiwan (China) Native Extant   Yes    
Thailand Native Extant   Yes    
Timor-Leste Native Extant   Yes Yes  
United Arab Emirates Native Extant   Yes Yes  
United Kingdom Vagrant Extant        
USA Native Extant   Yes    
Vietnam Native Extant        
Yemen Vagrant Extant     Yes  

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Australia Lake Argyle site factsheet
Russia (Asian) Khadyn lake site factsheet
Russia (Central Asian) Verkhne-Kondinsky zakaznik site factsheet
Russia (Central Asian) Vodorazdel'naya site factsheet
Russia (Central Asian) Watershed of the Mulym'ya and Bolshoy Tap rivers site factsheet
Taiwan (China) Chingkunshen site factsheet
Thailand Inner Gulf of Thailand site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Aquatic & Marine Seasonally Flooded Agricultural Land major non-breeding
Artificial/Aquatic & Marine Wastewater Treatment Areas suitable non-breeding
Grassland Tundra suitable breeding
Marine Coastal/Supratidal Coastal Brackish/Saline Lagoons/Marine Lakes suitable non-breeding
Marine Coastal/Supratidal Coastal Freshwater Lakes suitable non-breeding
Marine Intertidal Salt Marshes (Emergent Grasses) suitable non-breeding
Shrubland Boreal suitable breeding
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Climate change & severe weather Habitat shifting & alteration Timing Scope Severity Impact
Future Whole (>90%) Unknown Unknown
Stresses
Indirect ecosystem effects, Ecosystem degradation

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Calidris subminuta. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/11/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/11/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Scolopacidae (Sandpipers, Snipes, Phalaropes)
Species name author (Middendorff, 1853)
Population size mature individuals
Population trend Unknown
Distribution size (breeding/resident) 316,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species