email a friend
printable version
LC
Western Sandpiper Calidris mauri

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 310,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 2,220,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 7.4 - - -
Trend justification: This species has undergone a small or statistically insignificant decrease over the last 40 years in North America (data from Breeding Bird Survey and/or Christmas Bird Count: Butcher and Niven 2007).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Anguilla (to UK) Native Extant      
Antigua and Barbuda Native Extant      
Aruba (to Netherlands) Native Extant      
Bahamas Native Extant      
Barbados Native Extant      
Belize Native Extant     Yes
Bermuda (to UK) Native Extant      
Bonaire, Sint Eustatius and Saba (to Netherlands) Native Extant      
Canada Native Extant     Yes
Cayman Islands (to UK) Native Extant      
Chile Native Extant      
Colombia Native Extant      
Costa Rica Native Extant   Yes  
Cuba Native Extant      
Curaçao (to Netherlands) Native Extant      
Dominica Native Extant      
Dominican Republic Native Extant      
Ecuador Native Extant      
El Salvador Native Extant      
France Vagrant Extant      
French Guiana Native Extant      
Grenada Native Extant      
Guadeloupe (to France) Native Extant   Yes  
Guatemala Native Extant      
Guyana Native Extant      
Haiti Native Extant      
Honduras Native Extant      
Ireland Vagrant Extant      
Jamaica Native Extant   Yes  
Japan Vagrant Extant      
Martinique (to France) Native Extant      
Mexico Native Extant      
Montserrat (to UK) Native Extant      
New Zealand Vagrant Extant      
Nicaragua Native Extant      
Panama Native Extant      
Peru Native Extant      
Portugal Vagrant Extant      
Puerto Rico (to USA) Native Extant      
Russia (Asian) Native Extant      
Sint Maarten (to Netherlands) Native Extant      
Spain Vagrant Extant      
St Kitts and Nevis Native Extant      
St Lucia Native Extant      
St Martin (to France) Native Extant   Yes  
St Pierre and Miquelon (to France) Vagrant Extant     Yes
St Vincent and the Grenadines Native Extant      
Suriname Native Extant      
Sweden Vagrant Extant      
Taiwan (China) Vagrant Extant      
Trinidad and Tobago Native Extant     Yes
Turks and Caicos Islands (to UK) Native Extant      
United Kingdom Vagrant Extant      
United States Minor Outlying Islands (to USA) Native Extant      
USA Native Extant Yes    
Venezuela Native Extant      
Virgin Islands (to UK) Native Extant   Yes  
Virgin Islands (to USA) Native Extant   Yes  

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Canada Boundary Bay - Roberts Bank - Sturgeon Bank (Fraser River Estuary) site factsheet
Canada Tofino Mudflats site factsheet
Costa Rica Nicoya Gulf mangroves and coastal areas site factsheet
Panama Chimán Wetlands site factsheet
Panama Chorrera Bay site factsheet
Panama Parita Bay site factsheet
Panama Upper Bay of Panamá site factsheet
Puerto Rico (to USA) Suroeste site factsheet
Trinidad and Tobago West Coast Mudflats site factsheet
USA Bear River Bay UT02 site factsheet
USA Copper River Delta site factsheet
USA Fox River Flats site factsheet
USA Redoubt Bay site factsheet
USA Salton Sea site factsheet
USA Stikine River Delta site factsheet
USA Trading Bay site factsheet
Venezuela Humedales Boca del Río Unare site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Grassland Tundra major breeding
Marine Coastal/Supratidal Coastal Brackish/Saline Lagoons/Marine Lakes suitable non-breeding
Marine Coastal/Supratidal Coastal Freshwater Lakes suitable non-breeding
Marine Intertidal Mud Flats and Salt Flats major non-breeding
Marine Intertidal Sandy Shoreline and/or Beaches, Sand Bars, Spits, Etc major non-breeding
Marine Neritic Estuaries major non-breeding
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Climate change & severe weather Habitat shifting & alteration Timing Scope Severity Impact
Future Whole (>90%) Unknown Unknown
Stresses
Indirect ecosystem effects, Ecosystem degradation

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Calidris mauri. Downloaded from http://www.birdlife.org on 21/04/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 21/04/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Scolopacidae (Sandpipers and allies)
Species name author (Cabanis, 1857)
Population size mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 310,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species