email a friend
printable version
LC
Little Curlew Numenius minutus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Near Threatened

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 373,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 373,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 10.1 - - -
Population justification: The global population is estimated to number > c.180,000 individuals (Wetlands International 2006), while the population in Russia has been estimated at c.100-100,000 breeding pairs and c.50-10,000 individuals on migration (Brazil 2009).
Trend justification: Although Wetlands International consider the current population trend to be unknown, it is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats (del Hoyo et al. 1996).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Australia Native Extant        
Brunei Native Extant        
Canada Unknown Extant        
China (mainland) Native Extant        
Christmas Island (to Australia) Vagrant Extant        
Cocos (Keeling) Islands (to Australia) Native Extant        
Finland Vagrant Extant        
Germany Vagrant Extant        
Guam (to USA) Native Extant   Yes    
Hong Kong (China) Vagrant Extant        
Indonesia Native Extant        
Japan Native Extant        
Kazakhstan Vagrant Extant        
Malaysia Native Extant        
Micronesia, Federated States of Native Extant   Yes    
Mongolia Native Extant Yes      
New Zealand Vagrant Extant        
North Korea Native Extant        
Northern Mariana Islands (to USA) Native Extant   Yes    
Norway Vagrant Extant        
Palau Native Extant   Yes    
Papua New Guinea Native Extant        
Philippines Native Extant        
Russia (Asian) Native Extant        
Seychelles Vagrant Extant        
Singapore Vagrant Extant   Yes    
South Korea Native Extant        
Sri Lanka Vagrant Extant   Yes    
Taiwan (China) Native Extant        
Thailand Native Extant        
Timor-Leste Native Extant   Yes Yes  
United Kingdom Vagrant Extant        
USA Vagrant Extant        

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Australia Adelaide and Mary River Floodplains site factsheet
Australia Alligator Rivers Floodplains site factsheet
Australia Diamantina Floodplain site factsheet
Australia Gulf Plains site factsheet
Australia Mandora Marsh and Anna Plains site factsheet
Australia Roebuck Bay site factsheet
China (mainland) Beidaihe site factsheet
Russia (Asian) Nevskoye lake site factsheet
Russia (Asian) North-east Sakhalin lagoons site factsheet
Russia (Asian) Tyk and Viakhtu bays site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable non-breeding
Forest Boreal suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry major non-breeding
Shrubland Boreal major breeding
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Climate change & severe weather Habitat shifting & alteration Timing Scope Severity Impact
Future Whole (>90%) Unknown Unknown
Stresses
Indirect ecosystem effects, Ecosystem degradation

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Numenius minutus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/08/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/08/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Scolopacidae (Sandpipers, Snipes, Phalaropes)
Species name author Gould, 1841
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 373,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species