email a friend
printable version
LC
Pallas's Sandgrouse Syrrhaptes paradoxus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 7,410,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 7,410,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 5.6 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is described as irregular over its Chinese range, although common in some areas (Madge and McGowan 2002). Brazil (2009) has estimated the population in China at c.100-10,000 breeding pairs and c.50-1,000 wintering individuals.
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Austria Vagrant Extant      
Belarus Vagrant Extant      
Belgium Vagrant Extant      
Bosnia and Herzegovina Vagrant Extant      
Bulgaria Vagrant Extant      
China (mainland) Native Extant      
Croatia Vagrant Extant      
Czech Republic Vagrant Extant      
Denmark Vagrant Extant      
Faroe Islands (to Denmark) Vagrant Extant      
Finland Vagrant Extant      
France Vagrant Extant      
Germany Vagrant Extant      
Greece Vagrant Extant      
Hungary Vagrant Extant      
India Vagrant Extant      
Iran, Islamic Republic of Native Extant   Yes  
Ireland Vagrant Extant      
Italy Vagrant Extant      
Japan Vagrant Extant      
Kazakhstan Native Extant Yes    
Kyrgyzstan Native Extant Yes    
Latvia Vagrant Extant      
Mongolia Native Extant Yes    
Montenegro Vagrant Extant      
Netherlands Vagrant Extant      
Norway Vagrant Extant      
Poland Vagrant Extant      
Romania Vagrant Extant      
Russia (Asian) Native Extant      
Russia (Central Asian) Native Extant Yes    
Serbia Vagrant Extant      
Slovakia Vagrant Extant      
Slovenia Vagrant Extant      
South Korea Vagrant Extant      
Spain Vagrant Extant      
Sweden Vagrant Extant Yes    
Switzerland Vagrant Extant      
Tajikistan Native Extant   Yes  
Turkey Vagrant Extant      
Turkmenistan Native Extant     Yes
United Kingdom Vagrant Extant      
Uzbekistan Native Extant Yes    

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Kazakhstan Sagyz site factsheet
Mongolia Galba Gobi site factsheet
Mongolia Khasagt Khairkhan Mountain site factsheet
Uzbekistan Aksay Lake and surrounding desert site factsheet
Uzbekistan Buzaubay site factsheet
Uzbekistan Dzheiran Ecocentre site factsheet
Uzbekistan Northern part of the Assake-Audan depression site factsheet
Uzbekistan Northern shore of Aydarkul Lake site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Desert Temperate major breeding
Desert Temperate major non-breeding
Shrubland Temperate major breeding
Shrubland Temperate major non-breeding
Altitude 1850 - 3250 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Syrrhaptes paradoxus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 22/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 22/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Pteroclididae (Sandgrouse)
Species name author (Palllas, 1773)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 7,410,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species