email a friend
printable version
LC
Streaky-breasted Flufftail Sarothrura boehmi

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 1,730,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals 670-6700 poor Estimated 2009
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 3.7 - - -
Population justification: The population is estimated to number 1,000-10,000 individuals, roughly equating to 670-6,700 mature individuals.
Trend justification: The population is suspected to be in decline owing to ongoing habitat destruction (del Hoyo et al. 1996).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Angola Native Extant        
Burundi Native Extant        
Cameroon Native Extant        
Congo Native Extant        
Congo, The Democratic Republic of the Native Extant        
Equatorial Guinea Native Extant        
Gabon Native Extant        
Guinea Vagrant Extant        
Kenya Native Extant        
Malawi Native Extant        
Mali Vagrant Extant        
Mozambique Unknown Extant        
Nigeria Vagrant Extant        
Rwanda Native Extant        
Tanzania Native Extant        
Uganda Native Extant        
Zambia Native Extant        
Zimbabwe Native Extant        

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Aquatic & Marine Seasonally Flooded Agricultural Land suitable breeding
Artificial/Aquatic & Marine Seasonally Flooded Agricultural Land suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical Seasonally Wet/Flooded major breeding
Grassland Subtropical/Tropical Seasonally Wet/Flooded major non-breeding
Wetlands (inland) Seasonal/Intermittent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) major breeding
Wetlands (inland) Seasonal/Intermittent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) major non-breeding
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Sarothrura boehmi. Downloaded from http://www.birdlife.org on 02/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 02/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Rallidae (Rails, Gallinules, Coots)
Species name author Reichenow, 1900
Population size 670-6700 mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 1,730,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species
- Projected distributions under climate change