email a friend
printable version
LC
Laughing Dove Spilopelia senegalensis

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 25,100,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 25,500,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified. In Europe, the breeding population is estimated to number 61,000-210,000 breeding pairs, equating to 183,000-630,000 individuals (BirdLife International 2004), but Europe forms <5% of the global range.
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Afghanistan Native Extant       Yes
Algeria Native Extant        
Angola Native Extant        
Australia Introduced Extant Yes      
Azerbaijan Native Extant       Yes
Bahrain Native Extant     Yes Yes
Bangladesh Native Extant Yes      
Benin Native Extant        
Bhutan Native Extant Yes      
Botswana Native Extant        
Bulgaria Vagrant Extant        
Burkina Faso Native Extant        
Burundi Native Extant        
Cameroon Native Extant        
Central African Republic Native Extant        
Chad Native Extant        
China (mainland) Native Extant Yes      
Congo, The Democratic Republic of the Native Extant        
Côte d'Ivoire Native Extant        
Cyprus Vagrant Extant        
Djibouti Native Extant        
Egypt Native Extant        
Eritrea Native Extant        
Ethiopia Native Extant        
Finland Vagrant Extant        
Gabon Unknown Extant        
Gambia Native Extant        
Ghana Native Extant        
Greece Vagrant Extant        
Guinea Native Extant        
Guinea-Bissau Native Extant        
India Native Extant Yes      
Iran, Islamic Republic of Native Extant       Yes
Iraq Native Extant       Yes
Israel Native Extant Yes      
Italy Vagrant Extant        
Jordan Native Extant       Yes
Kazakhstan Native Extant Yes      
Kenya Native Extant        
Kuwait Native Extant       Yes
Kyrgyzstan Native Extant Yes      
Lebanon Native Extant       Yes
Lesotho Native Extant        
Liberia Native Extant        
Libya Native Extant        
Malawi Native Extant        
Mali Native Extant        
Malta Vagrant Extant        
Mauritania Native Extant        
Morocco Native Extant        
Mozambique Native Extant        
Namibia Native Extant        
Nepal Native Extant Yes      
Niger Native Extant        
Nigeria Native Extant        
Oman Native Extant       Yes
Pakistan Native Extant Yes      
Palestinian Authority Territories Native Extant        
Portugal Vagrant Extant        
Qatar Native Extant       Yes
Rwanda Native Extant        
São Tomé e Príncipe Native Extant Yes      
Saudi Arabia Native Extant       Yes
Senegal Native Extant        
Sierra Leone Native Extant        
Somalia Native Extant        
South Africa Native Extant        
South Sudan Native Extant       Yes
Spain Introduced Extant       Yes
Sudan Native Extant        
Swaziland Native Extant        
Syria Native Extant       Yes
Tajikistan Native Extant Yes      
Tanzania Native Extant        
Togo Native Extant        
Tunisia Native Extant        
Turkey Native Extant Yes      
Turkmenistan Native Extant Yes      
Uganda Native Extant        
United Arab Emirates Native Extant       Yes
Uzbekistan Native Extant Yes      
Western Sahara Native Extant       Yes
Yemen Native Extant       Yes
Zambia Native Extant        
Zimbabwe Native Extant        

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land major breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land major non-breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Grassland Temperate suitable breeding
Grassland Temperate suitable non-breeding
Savanna Dry suitable breeding
Savanna Dry suitable non-breeding
Altitude 0 - 3000 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent
Sport Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Spilopelia senegalensis. Downloaded from http://www.birdlife.org on 21/12/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 21/12/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Columbidae (Pigeons, Doves)
Species name author (Linnaeus, 1766)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 25,100,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species
- Projected distributions under climate change