email a friend
printable version
LC
Red-necked Nightjar Caprimulgus ruficollis

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Near Threatened

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 719,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 719,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 5.6 - - -
Population justification: In Europe, the breeding population is estimated to number 21,000-110,000 breeding pairs, equating to 63,000-330,000 individuals (BirdLife International 2004). Europe forms 25-49% of the global range, so a very preliminary estimate of the global population size is 130,000-1,500,000 individuals, although further validation of this estimate is needed.
Trend justification: The population is suspected to be in decline owing to ongoing habitat destruction (del Hoyo et al. 1999).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Algeria Native Extant Yes      
Burkina Faso Vagrant Extant        
Côte d'Ivoire Vagrant Extant        
Croatia Vagrant Extant        
Denmark Vagrant Extant        
France Vagrant Extant        
Ghana Vagrant Extant        
Gibraltar (to UK) Native Extant        
Guinea-Bissau Native Extant        
Italy Vagrant Extant        
Libya Vagrant Extant        
Mali Native Extant        
Malta Vagrant Extant        
Mauritania Native Extant        
Morocco Native Extant Yes      
Nigeria Vagrant Extant        
Portugal Native Extant Yes      
Senegal Vagrant Extant        
Spain Native Extant Yes      
Tunisia Native Extant Yes      
United Kingdom Vagrant Extant        
Western Sahara Native Extant        

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Algeria Belezma site factsheet
Morocco Canton Forestier de Sidi Bou Ghaba site factsheet
Morocco Embouchure Oued Moulouya site factsheet
Morocco Jbel Zerhoun site factsheet
Morocco Parc National de Souss-Massa and Aglou site factsheet
Morocco Parc Naturel de Talassemtane site factsheet
Morocco Region Fouchal - Matarka site factsheet
Morocco Tarhazoute site factsheet
Portugal Cabrela site factsheet
Portugal Malcata mountains site factsheet
Portugal Upper River Tejo site factsheet
Spain Bardenas Reales site factsheet
Spain El Pardo-Viñuelas site factsheet
Spain Monfragüe site factsheet
Spain Mountain range and saltpans at Cabo de Gata site factsheet
Spain Sierra Morena de Córdoba site factsheet
Tunisia Bouhedma site factsheet
Tunisia Kairouan plains site factsheet
Tunisia Kneiss site factsheet
Tunisia Sebkhet en Noual site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Plantations suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Shrubland Mediterranean-type Shrubby Vegetation major breeding
Altitude 0 - 1500 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Caprimulgus ruficollis. Downloaded from http://www.birdlife.org on 01/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 01/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Caprimulgidae (Nightjars)
Species name author Temminck, 1820
Population size mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 719,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species