email a friend
printable version
LC
Brown Hawk-owl Ninox scutulata

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Medium
Land mass type   Average mass 191 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 6,280,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 6,280,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 4.1 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is reported to be common to uncommon (del Hoyo et al. 1999), while national population estimates include: c.10,000-100,000 breeding pairs and c.1,000-10,000 individuals on migration in China; c.100-10,000 breeding pairs and c.50-1,000 individuals on migration in Taiwan; c.10,000-100,000 breeding pairs and c.1,000-10,000 individuals on migration in Korea and c.10,000-100,000 breeding pairs and c.1,000-10,000 individuals on migration in Japan (Brazil 2009).
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Australia Vagrant Extant      
Bangladesh Native Extant Yes    
Bhutan Native Extant Yes    
Brunei Native Extant Yes    
Cambodia Native Extant Yes    
China (mainland) Native Extant Yes    
Hong Kong (China) Native Extant      
India Native Extant Yes    
Indonesia Native Extant Yes    
Japan Native Extant Yes    
Kazakhstan Vagrant Extant      
Laos Native Extant Yes    
Malaysia Native Extant Yes    
Myanmar Native Extant Yes    
Nepal Native Extant Yes    
North Korea Native Extant Yes    
Palau Unknown Extant      
Philippines Native Extant Yes    
Russia (Asian) Native Extant Yes    
Singapore Native Extant Yes    
South Korea Native Extant Yes    
Sri Lanka Native Extant Yes    
Taiwan (China) Native Extant Yes    
Thailand Native Extant Yes    
Vietnam Native Extant Yes    

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Plantations suitable breeding
Artificial/Terrestrial Plantations suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable non-breeding
Forest Boreal suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Swamp suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Swamp suitable non-breeding
Forest Temperate suitable breeding
Forest Temperate suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Moist suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Moist suitable non-breeding
Shrubland Temperate suitable breeding
Shrubland Temperate suitable non-breeding
Altitude 0 - 1500 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Ninox scutulata. Downloaded from http://www.birdlife.org on 12/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 12/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Strigidae (Owls)
Species name author (Raffles, 1822)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 6,280,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species