email a friend
printable version
LC
White-rumped Swift Apus caffer

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 12,400,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Increasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 12.5 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified. In Europe, the breeding population is estimated to number 100-160 breeding pairs, equating to 300-480 individuals (BirdLife International 2004), but Europe forms <5% of the global range.
Trend justification: The population is suspected to be increasing owing to the construction of bridges which it utilises for nesting (del Hoyo et al. 1999).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Angola Native Extant        
Benin Native Extant        
Botswana Native Extant        
Burkina Faso Native Extant        
Burundi Native Extant        
Cameroon Native Extant        
Central African Republic Native Extant        
Chad Native Extant        
Congo Native Extant        
Congo, The Democratic Republic of the Native Extant        
Côte d'Ivoire Native Extant        
Djibouti Native Extant        
Eritrea Native Extant        
Ethiopia Native Extant        
Finland Vagrant Extant        
Gabon Native Extant        
Gambia Vagrant Extant        
Ghana Native Extant        
Gibraltar (to UK) Vagrant Extant        
Kenya Native Extant        
Lesotho Native Extant        
Liberia Native Extant        
Malawi Native Extant        
Mali Native Extant        
Malta Vagrant Extant        
Mauritania Vagrant Extant        
Morocco Native Extant        
Mozambique Native Extant        
Namibia Native Extant        
Niger Native Extant        
Nigeria Native Extant        
Norway Vagrant Extant        
Portugal Native Extant Yes      
Rwanda Native Extant        
Senegal Native Extant        
Sierra Leone Native Extant        
Somalia Native Extant        
South Africa Native Extant        
South Sudan Native Extant       Yes
Spain Native Extant       Yes
Sudan Native Extant        
Swaziland Native Extant        
Tanzania Native Extant        
Togo Native Extant        
Tunisia Vagrant Extant        
Uganda Native Extant        
Yemen Vagrant Extant     Yes  
Zambia Native Extant        
Zimbabwe Native Extant        

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Spain Bujeo, Ojén, del Niño and Blanquilla mountain ranges site factsheet
Spain Cabras, Aljibe and Montecoche mountain range site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Subtropical/Tropical Mangrove Vegetation Above High Tide Level suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Mangrove Vegetation Above High Tide Level suitable non-breeding
Savanna Dry suitable breeding
Savanna Dry suitable non-breeding
Shrubland Mediterranean-type Shrubby Vegetation suitable breeding
Shrubland Mediterranean-type Shrubby Vegetation suitable non-breeding
Altitude 0 - 2500 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Apus caffer. Downloaded from http://www.birdlife.org on 19/12/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 19/12/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Apodidae (Swifts)
Species name author (Lichtenstein, 1823)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Increasing
Distribution size (breeding/resident) 12,400,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species
- Projected distributions under climate change