email a friend
printable version
VU
Golden-tailed Parrotlet Touit surdus

IUCN Red List Criteria

Critically Endangered  
Endangered  
Vulnerable A2c+3c+4c;C2a(i) 

IUCN Red List history

Year Category
2012 Vulnerable
2008 Vulnerable
2004 Vulnerable
2000 Endangered
1996 Endangered
1994 Endangered
1988 Threatened

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency High
Land mass type continent
Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 32,200 medium
Number of locations 11-100 -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals 2500-9999 medium Estimated 2003
Population trend Decreasing poor -
Number of subpopulations 2-100 - - -
Largest subpopulation 51-250 - - -
Generation length (yrs) 5 - - -
Population justification: The species is generally rare; its population is placed in the band 2,500-9,999 mature individuals, equating to 3,750-14,999 individuals, rounded here to 3,500-15,000 individuals.
Trend justification: A rapid and on-going population decline is suspected on the basis of continuing habitat destruction and fragmentation.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Brazil Native Extant Yes      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Brazil Baixo-Sul site factsheet
Brazil Bertioga site factsheet
Brazil Boa Nova / Serra da Ouricana site factsheet
Brazil Complexo Gurjaú site factsheet
Brazil Complexo Pedra Azul / Forno Grande site factsheet
Brazil Encostas da Região de Domingos Martins site factsheet
Brazil Engenho Coimbra (Usina Serra Grande) site factsheet
Brazil Estação Veracruz site factsheet
Brazil Fazenda Pindobas IV e Arredores site factsheet
Brazil Guaraqueçaba / Jacupiranga / Cananéia site factsheet
Brazil Igarassu site factsheet
Brazil Ilhabela State Park (Parque Estadual de Ilhabela IBA) site factsheet
Brazil Itanagra site factsheet
Brazil Maciço Florestal de Paranapiacaba site factsheet
Brazil Mamanguape site factsheet
Brazil Mata da Campina e Fragmentos Adjacentes site factsheet
Brazil Mata do Crasto e Restingas de Itaporanga e Estância site factsheet
Brazil Matas de Conde e Baixios site factsheet
Brazil Murici site factsheet
Brazil Parque Estadual da Serra do Mar (entre Santos e São Sebastião) site factsheet
Brazil Parque Estadual do Desengano e Entorno site factsheet
Brazil Parque Nacional de Monte Pascoal site factsheet
Brazil Parque Nacional do Descobrimento site factsheet
Brazil Parque Nacional do Pau Brasil / Trancoso site factsheet
Brazil Reserva Biológica de Pedra Talhada site factsheet
Brazil Reserva Biológica União site factsheet
Brazil Rio Mucuri site factsheet
Brazil Santa Cruz Cabrália / Belmonte site factsheet
Brazil Santa Teresa site factsheet
Brazil Santo Amaro / Cachoeira site factsheet
Brazil Serra da Bocaina / Paraty / Angra dos Reis site factsheet
Brazil Serra do Urubu site factsheet
Brazil Serras das Lontras e do Javi site factsheet
Brazil Sooretama / Linhares site factsheet
Brazil Una site factsheet
Brazil Usina Cachoeira site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland major resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane major resident
Altitude 0 - 1000 m Occasional altitudinal limits  

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Agriculture & aquaculture Annual & perennial non-timber crops / Scale Unknown/Unrecorded Timing Scope Severity Impact
Ongoing Majority (50-90%) Slow, Significant Decline Medium Impact: 6
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Energy production & mining Mining & quarrying Timing Scope Severity Impact
Past, Unlikely to Return Minority (<50%) Slow, Significant Decline Past Impact
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Residential & commercial development Housing & urban areas Timing Scope Severity Impact
Ongoing Majority (50-90%) Slow, Significant Decline Medium Impact: 6
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Transportation & service corridors Roads & railroads Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Slow, Significant Decline Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Touit surdus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 25/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 25/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Vulnerable
Family Psittacidae (Parrots)
Species name author (Kuhl, 1820)
Population size 2500-9999 mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 32,200 km2
Country endemic? Yes
Links to further information
- Summary information on this species