email a friend
printable version
VU
Rufous-fronted Parakeet Bolborhynchus ferrugineifrons

IUCN Red List Criteria

Critically Endangered  
Endangered  
Vulnerable B1ab(iii,v);C2a(i);D2 

IUCN Red List history

Year Category
2012 Vulnerable
2008 Vulnerable
2004 Vulnerable
2000 Endangered
1996 Endangered
1994 Endangered
1988 Threatened

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Low
Land mass type continent
Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 3,200 medium
Number of locations 6-10 -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals 1300-2700 medium Estimated 2002
Population trend Decreasing poor -
Number of subpopulations 2 - - -
Largest subpopulation 251-1000 - - -
Generation length (yrs) 6 - - -
Population justification: The population is estimated to number 2,000-4,000 individuals, roughly equating to 1,300-2,700 mature individuals.
Trend justification: A slow and on-going population decline is suspected on the basis of habitat destruction and degradation, particularly in the páramo.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Colombia Native Extant Yes   Yes  

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Colombia Alto Quindío site factsheet
Colombia Bosques del Oriente de Risaralda site factsheet
Colombia Cuenca del Río Hereje site factsheet
Colombia Cuenca del Río Toche site factsheet
Colombia Finca Paraguay site factsheet
Colombia Lagunas Bombona y Vancouver site factsheet
Colombia Páramos y Bosques Altoandinos de Génova (part of Loros Andinos Natural Reserve AZE) site factsheet
Colombia Reserva Hidrográfica, Forestal y Parque Ecológico de Río Blanco site factsheet
Colombia Reserva Natural Ibanasca site factsheet
Colombia Reserva Natural Semillas de Agua site factsheet
Colombia Reservas Comunitarias de Roncesvalles (part of Loros Andinos Natural Reserve AZE) site factsheet
Colombia Serranía de las Minas site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Montane marginal resident
Grassland Subtropical/Tropical High Altitude suitable resident
Shrubland Subtropical/Tropical High Altitude suitable resident
Altitude 3200 - 4000 m Occasional altitudinal limits (min) 2800 m

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Agriculture & aquaculture Annual & perennial non-timber crops / Agro-industry farming Timing Scope Severity Impact
Ongoing Whole (>90%) Slow, Significant Decline Medium Impact: 7
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Agriculture & aquaculture Livestock farming & ranching / Small-holder grazing, ranching or farming Timing Scope Severity Impact
Ongoing Whole (>90%) Slow, Significant Decline Medium Impact: 7
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Biological resource use Hunting & trapping terrestrial animals / Intentional use (species is the target) Timing Scope Severity Impact
Ongoing Majority (50-90%) Negligible declines Low Impact: 5
Stresses
Species mortality
Biological resource use Logging & wood harvesting / Unintentional effects: (subsistence/small scale) [harvest] Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) No decline Low Impact: 4
Stresses
Ecosystem degradation, Ecosystem conversion
Natural system modifications Fire & fire suppression / Increase in fire frequency/intensity Timing Scope Severity Impact
Ongoing Minority (<50%) Slow, Significant Decline Low Impact: 5
Stresses
Ecosystem degradation

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Bolborhynchus ferrugineifrons. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 23/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Vulnerable
Family Psittacidae (Parrots)
Species name author (Lawrence, 1880)
Population size 1300-2700 mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 3,200 km2
Country endemic? Yes
Links to further information
- Summary information on this species