email a friend
printable version
LC
Blue-cheeked Bee-eater Merops persicus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass 49.3 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 4,310,000
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 12,700,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 6.2 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified. In Europe, the breeding population is estimated to number 3,100-10,000 breeding pairs, equating to 9,300-30,000 individuals (BirdLife International 2004), but Europe forms <5% of the global range.
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Afghanistan Native Extant Yes      
Algeria Native Extant        
Angola Native Extant        
Armenia Native Extant Yes      
Azerbaijan Native Extant Yes      
Bahrain Native Extant     Yes  
Benin Native Extant   Yes    
Botswana Native Extant        
Bulgaria Vagrant Extant        
Burkina Faso Native Extant   Yes    
Burundi Native Extant        
Cameroon Native Extant        
Cape Verde Vagrant Extant        
Central African Republic Native Extant        
Chad Native Extant        
Comoros Vagrant Extant        
Congo Native Extant        
Congo, The Democratic Republic of the Native Extant        
Côte d'Ivoire Native Extant        
Croatia Vagrant Extant        
Cyprus Native Extant Yes      
Denmark Vagrant Extant        
Djibouti Native Extant        
Egypt Native Extant        
Eritrea Native Extant        
Ethiopia Native Extant        
Finland Vagrant Extant        
France Vagrant Extant        
Gabon Native Extant        
Gambia Native Extant        
Ghana Native Extant        
Gibraltar (to UK) Vagrant Extant        
Greece Native Extant        
Guinea Native Extant        
Guinea-Bissau Native Extant        
India Native Extant Yes      
Iran, Islamic Republic of Native Extant Yes   Yes  
Iraq Native Extant Yes   Yes  
Israel Native Extant Yes      
Italy Vagrant Extant        
Jordan Native Extant Yes   Yes  
Kazakhstan Native Extant Yes      
Kenya Native Extant        
Kuwait Native Extant Yes   Yes  
Kyrgyzstan Native Extant Yes      
Lebanon Native Extant     Yes  
Liberia Native Extant        
Libya Native Extant        
Malawi Native Extant        
Mali Native Extant        
Malta Vagrant Extant        
Mauritania Native Extant        
Montenegro Vagrant Extant        
Morocco Native Extant        
Mozambique Native Extant        
Namibia Native Extant        
Netherlands Vagrant Extant        
Niger Native Extant        
Nigeria Native Extant        
Oman Native Extant Yes   Yes  
Pakistan Native Extant Yes      
Palestinian Authority Territories Native Extant Yes      
Qatar Native Extant     Yes  
Russia (European) Native Extant Yes      
Rwanda Native Extant        
Saudi Arabia Native Extant     Yes  
Senegal Native Extant        
Serbia Vagrant Extant        
Seychelles Native Extant        
Sierra Leone Native Extant        
Somalia Native Extant        
South Africa Native Extant        
South Sudan Native Extant   Yes    
Spain Vagrant Extant        
Sudan Native Extant        
Swaziland Native Extant        
Sweden Vagrant Extant        
Syria Native Extant Yes   Yes  
Tajikistan Native Extant Yes      
Tanzania Native Extant        
Togo Native Extant        
Tunisia Native Extant        
Turkey Native Extant Yes      
Turkmenistan Native Extant Yes      
Uganda Native Extant        
United Arab Emirates Native Extant Yes   Yes  
United Kingdom Vagrant Extant        
Uzbekistan Native Extant Yes      
Yemen Native Extant     Yes  
Zambia Native Extant        
Zimbabwe Native Extant        

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Turkey Bozova site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Aquatic & Marine Wastewater Treatment Areas suitable non-breeding
Artificial/Aquatic & Marine Water Storage Areas (over 8ha) suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Desert Hot major breeding
Forest Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Mangrove Vegetation Above High Tide Level suitable non-breeding
Grassland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Grassland Temperate suitable breeding
Marine Coastal/Supratidal Coastal Brackish/Saline Lagoons/Marine Lakes suitable breeding
Savanna Dry suitable non-breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Seasonal/Intermittent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Seasonal/Intermittent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Seasonal/Intermittent Freshwater Marshes/Pools (under 8ha) suitable non-breeding
Wetlands (inland) Seasonal/Intermittent/Irregular Rivers/Streams/Creeks suitable non-breeding
Altitude 0 - 2200 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Sport Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Merops persicus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 22/11/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 22/11/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Meropidae (Bee-eaters)
Species name author Pallas, 1773
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 4,310,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species
- Projected distributions under climate change