email a friend
printable version
LC
Little Green Bee-eater Merops orientalis

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass 14.8 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 11,300,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Increasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 6.2 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but the species is reported to be fairly common locally over its entire range (del Hoyo et al. 2001).
Trend justification: The population is suspected to be increasing as ongoing habitat degradation is creating new areas of suitable habitat. It has expanded its range into Egypt and Israel (del Hoyo et al. 2001).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage
Afghanistan Vagrant Extant      
Bahrain Vagrant Extant   Yes  
Bangladesh Native Extant Yes    
Benin Native Extant      
Bhutan Native Extant Yes    
Burkina Faso Native Extant      
Cambodia Native Extant Yes    
Cameroon Native Extant      
Central African Republic Native Extant      
Chad Native Extant      
China (mainland) Native Extant Yes    
Côte d'Ivoire Native Extant      
Egypt Native Extant      
Eritrea Native Extant      
Ethiopia Native Extant      
Gambia Native Extant      
Greece Vagrant Extant      
India Native Extant Yes    
Iran, Islamic Republic of Native Extant      
Iraq Native Extant   Yes  
Israel Native Extant Yes    
Jordan Native Extant      
Laos Native Extant Yes    
Libya Vagrant Extant      
Mali Native Extant      
Mauritania Native Extant      
Myanmar Native Extant Yes    
Nepal Native Extant Yes    
Niger Native Extant      
Nigeria Native Extant      
Oman Native Extant      
Pakistan Native Extant Yes    
Palestinian Authority Territories Native Extant      
Saudi Arabia Native Extant      
Senegal Native Extant      
South Sudan Native Extant      
Sri Lanka Native Extant Yes    
Sudan Native Extant      
Thailand Native Extant Yes    
Uganda Native Extant      
United Arab Emirates Native Extant      
Vietnam Native Extant Yes    
Yemen Native Extant      

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Plantations suitable breeding
Artificial/Terrestrial Plantations suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable non-breeding
Desert Hot suitable breeding
Desert Hot suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Savanna Dry suitable breeding
Savanna Dry suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Wetlands (inland) Freshwater Springs and Oases suitable breeding
Wetlands (inland) Freshwater Springs and Oases suitable non-breeding
Altitude 0 - 2500 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Merops orientalis. Downloaded from http://www.birdlife.org on 14/07/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 14/07/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Meropidae (Bee-eaters)
Species name author Latham, 1802
Population size Unknown mature individuals
Population trend Increasing
Distribution size (breeding/resident) 11,300,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species
- Climate change species distributions