email a friend
printable version
LC
Fire-fronted Serin Serinus pusillus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status altitudinal migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 2,040,000
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 3.8 - - -
Population justification: In Europe, the breeding population is estimated to number 280,000-820,000 breeding pairs, equating to 840,000-2,460,000 individuals (BirdLife International 2004). Europe forms 5-24% of the global range, so a very preliminary estimate of the global population size is 3,500,000-49,200,000 individuals, although further validation of this estimate is needed.
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Afghanistan Native Extant       Yes
Armenia Native Extant Yes      
Azerbaijan Native Extant       Yes
China (mainland) Native Extant Yes      
Cyprus Vagrant Extant        
Egypt Vagrant Extant        
Georgia Native Extant       Yes
Greece Vagrant Extant        
India Native Extant Yes      
Iran, Islamic Republic of Native Extant       Yes
Iraq Native Extant       Yes
Israel Native Extant        
Jordan Vagrant Extant   Yes    
Kazakhstan Native Extant Yes      
Kyrgyzstan Native Extant Yes      
Lebanon Native Extant   Yes Yes  
Nepal Native Extant Yes      
Russia (European) Native Extant Yes      
Saudi Arabia Vagrant Extant   Yes    
Syria Native Extant   Yes    
Tajikistan Native Extant Yes      
Turkey Native Extant       Yes
Turkmenistan Native Extant Yes      
Uzbekistan Native Extant Yes      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Afghanistan Salang Kotal site factsheet
Kazakhstan Aksu-Dzhabagly State Nature Reserve site factsheet
Kazakhstan Almaty State Nature Reserve site factsheet
Kazakhstan Assy Plateau site factsheet
Kazakhstan Big Almaty Gorge site factsheet
Kyrgyzstan Gorge Tash-Rabat site factsheet
Tajikistan Aktash massif site factsheet
Tajikistan Ishkashim site factsheet
Tajikistan Iskanderkul lake and mountains site factsheet
Tajikistan Kattasay and Daganasay Reservoirs site factsheet
Tajikistan Kondara Gorge site factsheet
Uzbekistan Angren Plateau site factsheet
Uzbekistan Bashkyzylsay Unit of the Chatkal Mountains Biosphere Reserve site factsheet
Uzbekistan Central section of the Kurama Mountain Range site factsheet
Uzbekistan Dzhum-Dzhum site factsheet
Uzbekistan Gissar State Nature Reserve site factsheet
Uzbekistan Oygaing River Valley site factsheet
Uzbekistan Pulatkhan Gorge site factsheet
Uzbekistan Tereklisay section of the Chatkal Mountains Biosphere Reserve site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Forest Temperate major resident
Grassland Temperate suitable resident
Shrubland Temperate major resident
Altitude 2000 - 4600 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Serinus pusillus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 20/12/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 20/12/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Fringillidae (Finches and Hawaiian honeycreepers)
Species name author (Pallas, 1811)
Population size mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 2,040,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species