email a friend
printable version
LC
Yellow-throated Flycatcher Conopias parvus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Medium
Land mass type   Average mass 21 g

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 3,210,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 3.6 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but this species is described as 'fairly common' (Stotz et al. (1996).
Trend justification: This population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Bolivia Native Extant Yes      
Brazil Native Extant       Yes
Colombia Native Extant       Yes
Ecuador Native Extant       Yes
French Guiana Native Extant       Yes
Guyana Native Extant       Yes
Peru Native Extant       Yes
Suriname Native Extant       Yes
Venezuela Native Extant Yes      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Brazil Abunã site factsheet
Brazil Alto Juruá site factsheet
Brazil Área de Relevante Interesse Ecológico Projeto Dinâmica Biológica de Fragmentos Florestais e Entorno site factsheet
Brazil Campinas e Várzeas do Rio Branco site factsheet
Brazil Campo do Alto Marmelos site factsheet
Brazil Ji-Paraná / Roosevelt site factsheet
Brazil Parque Nacional da Serra do Divisor site factsheet
Brazil Parque Nacional do Jaú site factsheet
Brazil Parque Nacional Montanhas do Tumucumaque site factsheet
Colombia Estación Biológica Mosiro-Itajura site factsheet
Colombia Parque Nacional Natural Amacayacu site factsheet
Colombia Parque Nacional Natural Chiribiquete site factsheet
Ecuador Territorio Achuar site factsheet
French Guiana Lucifer site factsheet
French Guiana Mont Matoury site factsheet
French Guiana Montagne Kaw site factsheet
French Guiana Nouragues site factsheet
French Guiana Parc Amazonien de Guyane et Saül site factsheet
French Guiana Rorota site factsheet
French Guiana Trinité site factsheet
Guyana Crane Pond- Rupununi River site factsheet
Guyana Ireng River site factsheet
Guyana Karaw/Aruka site factsheet
Peru Cuenca Río Nanay site factsheet
Peru Jeberos site factsheet
Peru Río Orosa site factsheet
Suriname Bakhuys mountains site factsheet
Suriname Boven Coesewijne Nature Reserve (BCNR) site factsheet
Suriname Brownsberg Nature Park (BB) site factsheet
Suriname Centraal Suriname Nature Reserve (CSNR) site factsheet
Suriname Kabalebo / Arapahu site factsheet
Suriname Lely mountain site factsheet
Suriname Nassau mountain site factsheet
Suriname North-West Suriname site factsheet
Suriname Sipaliwini Nature Reserve site factsheet
Venezuela Campamento Junglaven site factsheet
Venezuela Monumento Natural Cerro Urutaní site factsheet
Venezuela Parque Nacional Canaima site factsheet
Venezuela Reserva Forestal Imataca site factsheet
Venezuela Reserva Forestal Sipapo site factsheet
Venezuela Yapacana National Park (Parque Nacional Yapacana IBA) site factsheet
Venezuela Yavita-Pimichin site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Subtropical/Tropical Heavily Degraded Former Forest suitable resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland major resident
Altitude 0 - 1300 m Occasional altitudinal limits  

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Conopias parvus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 31/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 31/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Tyrannidae (Tyrant-flycatchers)
Species name author (Pelzeln, 1868)
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 3,210,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species