email a friend
printable version
LC
White-browed Ground-tyrant Muscisaxicola albilora

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 359,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 879,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 3.6 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but this species is described as 'fairly common' (Stotz et al. (1996).
Trend justification: This population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Argentina Native Extant        
Bolivia Native Extant        
Chile Native Extant        
Colombia Native Extant        
Ecuador Native Extant        
Falkland Islands (Malvinas) Native Extant        
Peru Native Extant        

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Argentina Aluminé-Moquehue site factsheet
Argentina Area Natural Protegida Auca Mahuida site factsheet
Argentina Laguna de Varvarco Campos y Tapia site factsheet
Argentina Meseta del Asador (o Aguila) site factsheet
Argentina Meseta Lago Buenos Aires site factsheet
Argentina Meseta Lago Strobel site factsheet
Argentina Parque Nacional Laguna Blanca site factsheet
Argentina Parque Nacional Lanín site factsheet
Argentina Parque Nacional Los Glaciares y adyacencias (Estancias El Sosiego, La Soledad y Anita) site factsheet
Argentina Parque Nacional Perito Moreno y Reserva Provincial San Lorenzo site factsheet
Argentina Reserva Provincial Lagunas de Epulaufquen site factsheet
Argentina Reserva Provincial Tromen site factsheet
Chile Corredor Biológico Nevados de Chillán-Laguna del Laja site factsheet
Chile La Tapera site factsheet
Chile Península Antonio Varas site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable breeding
Grassland Subtropical/Tropical High Altitude major breeding
Grassland Subtropical/Tropical High Altitude major non-breeding
Grassland Temperate major breeding
Rocky areas (eg. inland cliffs, mountain peaks) suitable breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands suitable breeding
Wetlands (inland) Bogs, Marshes, Swamps, Fens, Peatlands suitable non-breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable breeding
Wetlands (inland) Permanent Freshwater Lakes (over 8ha) suitable non-breeding
Altitude 1500 - 2500 m Occasional altitudinal limits (max) 4000 m

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Muscisaxicola albilora. Downloaded from http://www.birdlife.org on 26/11/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 26/11/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Tyrannidae (Tyrant-flycatchers)
Species name author Lafresnaye, 1855
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 359,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species