email a friend
printable version
LC
Eurasian Dotterel Eudromias morinellus

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Does not normally occur in forest
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 276,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 276,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals poor Estimated 2009
Population trend Decreasing -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 6.9 - - -
Population justification: The global population is estimated to number c.50,000-220,000 individuals (Wetlands International 2006), while national population sizes have been estimated at < c.50 individuals on migration in China and c.100-10,000 breeding pairs and c.50-1,000 individuals on migration in Russia (Brazil 2009).
Trend justification: The overall population trend is decreasing, although some populations have unknown trends (Wetlands International 2006).

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Albania Native Extant        
Algeria Native Extant        
Andorra Native Extant Yes      
Armenia Native Extant        
Austria Native Extant Yes      
Bahrain Vagrant Extant   Yes    
Belgium Native Extant     Yes  
Bermuda (to UK) Vagrant Extant        
Bosnia and Herzegovina Vagrant Extant        
Bulgaria Native Extant        
Canada Vagrant Extant Yes      
China (mainland) Native Extant        
Croatia Vagrant Extant        
Cyprus Native Extant        
Czech Republic Native Extant Yes      
Denmark Native Extant     Yes  
Egypt Native Extant        
Estonia Native Extant        
Faroe Islands (to Denmark) Vagrant Extant        
Finland Native Extant Yes   Yes  
France Native Extant     Yes Yes
Gambia Vagrant Extant        
Germany Native Extant Yes   Yes  
Greece Native Extant Yes   Yes  
Hungary Native Extant     Yes  
Iceland Vagrant Extant        
Iran, Islamic Republic of Native Extant   Yes Yes  
Iraq Native Extant   Yes    
Ireland Native Extant        
Israel Native Extant   Yes    
Italy Native Extant Yes   Yes  
Japan Vagrant Extant        
Jordan Native Extant   Yes    
Kazakhstan Native Extant Yes      
Kuwait Native Extant   Yes Yes  
Kyrgyzstan Native Extant     Yes  
Latvia Vagrant Extant        
Lebanon Native Extant   Yes Yes  
Libya Native Extant        
Liechtenstein Vagrant Extant        
Luxembourg Vagrant Extant        
Macedonia, the former Yugoslav Republic of Native Extant Yes      
Malta Native Extant        
Mauritania Vagrant Extant        
Mongolia Native Extant Yes      
Montenegro Vagrant Extant        
Morocco Native Extant        
Netherlands Native Extant Yes      
Norway Native Extant Yes      
Oman Vagrant Extant   Yes    
Palestinian Authority Territories Native Extant   Yes    
Poland Native Extant Yes      
Portugal Native Extant        
Romania Native Extant Yes      
Russia (Asian) Native Extant Yes      
Russia (Central Asian) Native Extant Yes      
Russia (European) Native Extant Yes      
Saudi Arabia Native Extant   Yes    
Serbia Vagrant Extant        
Slovakia Native Extant        
Slovenia Vagrant Extant        
Spain Native Extant     Yes Yes
Svalbard and Jan Mayen Islands (to Norway) Vagrant Extant        
Sweden Native Extant Yes   Yes  
Switzerland Native Extant Yes      
Syria Native Extant   Yes Yes  
Tunisia Native Extant        
Turkey Native Extant   Yes    
Turkmenistan Native Extant     Yes  
Ukraine Native Extant     Yes  
United Arab Emirates Native Extant     Yes  
United Kingdom Native Extant Yes   Yes  
USA Native Extant Yes      

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Austria Niedere Tauern site factsheet
Finland Käsivarsi fjelds site factsheet
Finland Lemmenjoki-Hammastunturi-Pulju site factsheet
Finland Pallas and Ylläs fjelds site factsheet
Finland Saariselkä and Koilliskaira site factsheet
France Puig Carlit et environs site factsheet
Israel Western Negev site factsheet
Norway Hardangervidda site factsheet
Romania Balta Albă - Amara - Jirlău site factsheet
Romania Danube Delta site factsheet
Spain Cerdaña site factsheet
Spain Fresser-Setcases site factsheet
Spain Tierra de Campos steppes site factsheet
Sweden Lake Ånnsjön-Storlien site factsheet
Turkey Tuz Lake site factsheet
United Kingdom Atholl/Glen Tilt site factsheet
United Kingdom Beinn Dearg site factsheet
United Kingdom Ben Alder site factsheet
United Kingdom Ben Wyvis site factsheet
United Kingdom Caenlochan site factsheet
United Kingdom Cairngorms site factsheet
United Kingdom Creag Meagaidh site factsheet
United Kingdom Drumochter Hills site factsheet
United Kingdom Grampian Mountains site factsheet
United Kingdom Lochnagar site factsheet
United Kingdom Monadhliath site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Grassland Temperate suitable breeding
Grassland Temperate suitable non-breeding
Grassland Tundra suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Altitude 0 - 0 m Occasional altitudinal limits  

Threats & impact

Threat (level 1) Threat (level 2) Impact and Stresses
Climate change & severe weather Habitat shifting & alteration Timing Scope Severity Impact
Future Whole (>90%) Unknown Unknown
Stresses
Indirect ecosystem effects, Ecosystem degradation

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Food (human) Whole Eggs Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent
Sport Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Eudromias morinellus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 21/10/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 21/10/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Charadriidae (Plovers)
Species name author (Linnaeus, 1758)
Population size mature individuals
Population trend Decreasing
Distribution size (breeding/resident) 276,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species