email a friend
printable version
LC
Rufous-vented Chachalaca Ortalis ruficauda

IUCN Red List history

Year Category
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern

Species attributes

Migratory status not a migrant Forest dependency Low
Land mass type   Average mass -

Distribution

  Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 474,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -

Population & trend

  Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals Unknown not applicable Not Applicable 0
Population trend Stable -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulation - - -
Generation length (yrs) 5.7 - - -
Population justification: The global population size has not been quantified, but this species is described as 'common' (Stotz et al. (1996).
Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.

Country/Territory distribution

Country/Territory Occurrence status Presence Breeding Non-breeding Passage Resident
Colombia Native Extant       Yes
Grenada Native Extant Yes      
St Vincent and the Grenadines Native Extant Yes      
Trinidad and Tobago Native Extant       Yes
Venezuela Native Extant       Yes

Important Bird Areas where this species has triggered the IBA criteria

Country/Territory IBA Name IBA link
Colombia Complejo de Humedales Costeros de la Guajira site factsheet
Colombia Humedal La Lipa site factsheet
Colombia Parque Nacional Natural Macuira site factsheet
Trinidad and Tobago Little Tobago Island site factsheet
Trinidad and Tobago Main Ridge, Tobago site factsheet
Venezuela Henri Pittier National Park (Parque Nacional Henri Pittier IBA) site factsheet
Venezuela Humedales Boca de Hueque y Sauca site factsheet
Venezuela Humedales Boca del Río Unare site factsheet
Venezuela Morrocoy National Park (Parque Nacional Morrocoy IBA) site factsheet
Venezuela Parque Nacional Aguaro-Guariquito site factsheet
Venezuela Parque Nacional Cerro El Copey site factsheet
Venezuela Parque Nacional Ciénagas de Juan Manuel site factsheet
Venezuela Parque Nacional El Ávila site factsheet
Venezuela Parque Nacional El Tamá site factsheet
Venezuela Parque Nacional Guatopo site factsheet
Venezuela Parque Nacional Laguna de Tacarigua site factsheet
Venezuela Parque Nacional Mochima site factsheet
Venezuela Parque Nacional Perijá (part of Serrania de Perija transboundary AZE) site factsheet
Venezuela Parque Nacional San Esteban site factsheet
Venezuela Refugio de Fauna Silvestre Cuare site factsheet
Venezuela Reserva de Fauna Silvestre Ciénagas de Juan Manuel, Aguas Blancas y Aguas Negras site factsheet
Venezuela Reserva de Fauna Silvestre Esteros de Camaguán site factsheet
Venezuela Reserva de Fauna Silvestre Tucurere site factsheet
Venezuela Reserva Privada Hato El Cedral site factsheet
Venezuela Reserva Privada Hato El Frío site factsheet
Venezuela Reserva Privada Hato Masaguaral site factsheet
Venezuela Reserva Privada Hato Piñero site factsheet
Venezuela Zona Protectora San Rafael de Guasare site factsheet

Habitats & altitude

Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable resident
Artificial/Terrestrial Plantations suitable resident
Artificial/Terrestrial Subtropical/Tropical Heavily Degraded Former Forest suitable resident
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable resident
Savanna Dry suitable resident
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable resident
Altitude 0 - 1600 m Occasional altitudinal limits  

Utilisation

Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Food (human) Whole Adults and juveniles Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Food (human) Whole Eggs Wild Subsistence, National Non-trivial Recent
Pets Whole Adults and juveniles Wild International Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2014) Species factsheet: Ortalis ruficauda. Downloaded from http://www.birdlife.org on 18/12/2014. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2014) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 18/12/2014.

This information is based upon, and updates, the information published in BirdLife International (2000) Threatened birds of the world. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife International, BirdLife International (2004) Threatened birds of the world 2004 CD-ROM and BirdLife International (2008) Threatened birds of the world 2008 CD-ROM. These sources provide the information for species accounts for the birds on the IUCN Red List.

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife

To contribute to discussions on the evaluation of the IUCN Red List status of Globally Threatened Birds, please visit BirdLife's Globally Threatened Bird Forums.

Key facts
Current IUCN Red List category Least Concern
Family Cracidae (Guans, Chachalacas, Curassows)
Species name author Jardine, 1847
Population size Unknown mature individuals
Population trend Stable
Distribution size (breeding/resident) 474,000 km2
Country endemic? No
Links to further information
- Summary information on this species