email a friend
printable version
Location South Africa, Subantarctic Islands
Central coordinates 37o 48.00' East  46o 47.00' South
IBA criteria A1, A4i, A4ii, A4iii
Area 33,400 ha
Altitude 0 - 1,230m
Year of IBA assessment 2001

BirdLife South Africa



Summary The subantarctic Prince Edward Island group, consisting of Marion Island and Prince Edward Island, lies in the southern Indian Ocean, c.2,300 km south-east of Cape Town and 250 km north of the Antarctic Polar Front. The islands are surrounded by steep coastal cliffs, between 5 m and 500 m high, with very few beaches. A large proportion of the islands consist of poorly drained coastal plains and slopes.

Populations of IBA trigger species

Species Season Period Population estimate Quality of estimate IBA Criteria IUCN Category
Black-bellied Storm-petrel Fregetta tropica breeding  2,000 breeding pairs  A4ii  Least Concern 
Black-bellied Storm-petrel Fregetta tropica winter  2,000 individuals  A4ii  Least Concern 
Macaroni Penguin Eudyptes chrysolophus breeding  417,000 breeding pairs  A1, A4ii  Vulnerable 
Macaroni Penguin Eudyptes chrysolophus winter  990,000 individuals  A1, A4ii  Vulnerable 
King Penguin Aptenodytes patagonicus breeding  220,000 breeding pairs  A4ii  Least Concern 
King Penguin Aptenodytes patagonicus winter  512,000 individuals  A4ii  Least Concern 
Southern Rockhopper Penguin Eudyptes chrysocome breeding  208,000 breeding pairs  A1, A4ii  Vulnerable 
Southern Rockhopper Penguin Eudyptes chrysocome winter  490,000 individuals  A1, A4ii  Vulnerable 
Grey-headed Albatross Thalassarche chrysostoma breeding  8,100 breeding pairs  A1, A4ii  Endangered 
Grey-headed Albatross Thalassarche chrysostoma winter  19,000 individuals  A1, A4ii  Endangered 
Wandering Albatross Diomedea exulans breeding  3,000 breeding pairs  A1, A4ii  Vulnerable 
Wandering Albatross Diomedea exulans winter  8,200 individuals  A1, A4ii  Vulnerable 
Sooty Albatross Phoebetria fusca breeding  2,400 breeding pairs  A1, A4ii  Endangered 
Sooty Albatross Phoebetria fusca winter  5,500 individuals  A1, A4ii  Endangered 
Indian Yellow-nosed Albatross Thalassarche carteri breeding  7,000 breeding pairs  A1, A4ii  Endangered 
Indian Yellow-nosed Albatross Thalassarche carteri winter  20,000 individuals  A1, A4ii  Endangered 
Pterodroma macroptera breeding  20,000 breeding pairs  A4ii  Not Recognised 
Pterodroma macroptera winter  20,000 individuals  A4ii  Not Recognised 
Southern Giant Petrel Macronectes giganteus breeding  3,310 breeding pairs  A1, A4ii  Least Concern 
Southern Giant Petrel Macronectes giganteus winter  8,000 individuals  A1, A4ii  Least Concern 
Northern Giant Petrel Macronectes halli breeding  590 breeding pairs  A1, A4ii  Least Concern 
Northern Giant Petrel Macronectes halli winter  1,400 individuals  A1, A4ii  Least Concern 
Blue Petrel Halobaena caerulea breeding  200,000 breeding pairs  A4ii  Least Concern 
Blue Petrel Halobaena caerulea winter  200,000 individuals  A4ii  Least Concern 
Salvin's Prion Pachyptila salvini breeding  200,000 breeding pairs  A4ii  Least Concern 
Salvin's Prion Pachyptila salvini winter  200,000 individuals  A4ii  Least Concern 
Kerguelen Petrel Aphrodroma brevirostris breeding  20,000 breeding pairs  A4ii  Least Concern 
Kerguelen Petrel Aphrodroma brevirostris winter  20,000 individuals  A4ii  Least Concern 
Soft-plumaged Petrel Pterodroma mollis breeding  2,000 breeding pairs  A4ii  Least Concern 
Soft-plumaged Petrel Pterodroma mollis winter  2,000 individuals  A4ii  Least Concern 
White-chinned Petrel Procellaria aequinoctialis breeding  20,000 breeding pairs  A1, A4ii  Vulnerable 
White-chinned Petrel Procellaria aequinoctialis winter  20,000 individuals  A1, A4ii  Vulnerable 
Grey Petrel Procellaria cinerea breeding  2,000 breeding pairs  A1, A4ii  Near Threatened 
Grey Petrel Procellaria cinerea winter  2,000 individuals  A1, A4ii  Near Threatened 
Phalacrocorax atriceps resident  463-961 breeding pairs  A4i  Not Recognised 
Phalacrocorax atriceps winter  1,050-2,050 individuals  A4i  Not Recognised 
Black-faced Sheathbill Chionis minor resident  3,270 breeding pairs  A4ii  Least Concern 
Black-faced Sheathbill Chionis minor winter  7,000 individuals  A4ii  Least Concern 
Antarctic Tern Sterna vittata breeding  50 breeding pairs  A4i  Least Concern 
Antarctic Tern Sterna vittata winter  120 individuals  A4i  Least Concern 
Kelp Gull Larus dominicanus breeding  230 breeding pairs  A4i  Least Concern 
Kelp Gull Larus dominicanus winter  480 individuals  A4i  Least Concern 
Kerguelen Tern Sterna virgata breeding  35 breeding pairs  A1, A4i  Near Threatened 
Kerguelen Tern Sterna virgata winter  90 individuals  A1, A4i  Near Threatened 
Catharacta antarctica breeding  960 breeding pairs  A4ii  Not Recognised 
Catharacta antarctica winter  2,150 individuals  A4ii  Not Recognised 
A4iii Species group - seabirds breeding  2,500,000-4,999,999 individuals  unknown  A4iii   
A4iii Species group - seabirds winter  2,500,000-4,999,999 individuals  unknown  A4iii   

Protected areas

Protected area Designation Area (ha) Relationship with IBA Overlap with IBA (ha)  
Marion Island Unknown 4,500 protected area contained by site 4,500  
Prince Edward Islands Strict Nature Reserve 29,000 protected area contained by site 29,000  

Habitats

IUCN habitat Habitat detail Extent (% of site)
Grassland Grassland - secondary  -

Land use

Land-use Extent (% of site)
fisheries/aquaculture -
nature conservation and research 100%
tourism/recreation -
nature conservation and research 19%
water management 6%

Contribute  Please click here to help BirdLife conserve the world's birds - your data for this IBA and others are vital for helping protect the environment.

Recommended citation  BirdLife International (2014) Important Bird Areas factsheet: Prince Edward Islands Special Nature Reserve. Downloaded from http://www.birdlife.org on 20/09/2014

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife