email a friend
printable version
Location Mozambique, Zambezia
Central coordinates 35o 42.30' East  16o 29.64' South
IBA criteria A1, A2, A3
Area 16,000 ha
Altitude 800 - 2,200m
Year of IBA assessment 2001





Site description Mount Chiperone is an isolated mountain peak at the southern extremity of a chain of East African mountain ranges. It lies 40 km south of the frontier town of Milange. It supports substantial montane forests and is surrounded by deciduous woodlands (mainly Brachystegia-dominated).

Populations of IBA trigger species

Species Season Period Population estimate Quality of estimate IBA Criteria IUCN Category
Bar-tailed Trogon Apaloderma vittatum resident  1999  present  A3  Least Concern 
Grey Cuckooshrike Coracina caesia resident  1999  present  A3  Least Concern 
White-tailed Crested-flycatcher Elminia albonotata resident  1999  present  A3  Least Concern 
White-winged Apalis Apalis chariessa resident  1999  present  A1, A2  Vulnerable 
Yellow-throated Woodland-warbler Phylloscopus ruficapilla resident  1999  present  A3  Least Concern 
Thyolo Alethe Alethe choloensis resident  1999  present  A1, A2, A3  Endangered 
Orange Ground-thrush Zoothera gurneyi resident  1999  present  A3  Least Concern 
White-starred Robin Pogonocichla stellata resident  1999  present  A3  Least Concern 
Olive-flanked Robin-chat Cossypha anomala resident  1999  present  A3  Least Concern 
Red-faced Crimson-wing Cryptospiza reichenovii resident  1999  present  A3  Least Concern 

Habitats

IUCN habitat Habitat detail Extent (% of site)
Shrubland   29%
Forest   70%

Land use

Land-use Extent (% of site)
agriculture -
forestry -
not utilised -

Other biodiversity None known to BirdLife International.

References Benson (1950).

Contribute  Please click here to help BirdLife conserve the world's birds - your data for this IBA and others are vital for helping protect the environment.

Recommended citation  BirdLife International (2014) Important Bird Areas factsheet: Mount Chiperone. Downloaded from http://www.birdlife.org on 16/09/2014

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife