email a friend
printable version
Location French Polynesia, Fatu Hiva
Central coordinates 138o 39.00' West  10o 29.00' South
IBA criteria A1, A2
Area 8,798 ha
Altitude 0 - 1,118m
Year of IBA assessment 2009

Société d'Ornithologie de Polynésie (Manu)



Summary L'oiseau phare de ce site est le Monarque de Fatu Hiva - Omao - espèce en danger critique d'extinction en raison de la présence du Rat noir sur l'île. La valeur de l'île est renforcée par la présence de l'Océanite à gorge blanche sur un îlot rocheux annexe. On rencontre par ailleurs les oiseaux endémiques de la faune des Marquises (Ptilopes et Rousserolles).

Site description Fatu Hiva est la plus méridionale des îles de l'archipel des Marquises et aussi la plus arrosée. Elle culmine au Mont Touaouoho (1118m). Ses 600 habitants se répartissent principalement dans les 2 villages: Omoa et Hanavave. Il n'y a pas d'aéroport ni de quai en eau profonde.

Populations of IBA trigger species

Species Season Period Population estimate Quality of estimate IBA Criteria IUCN Category
White-capped Fruit-dove Ptilinopus dupetithouarsii resident  common  A2  Least Concern 
Fatuhiva Monarch Pomarea whitneyi resident  200-300 breeding pairs  unknown  A1, A2  Critically Endangered 
Marquesan Reed-warbler Acrocephalus mendanae resident  common  A2  Least Concern 

Habitats

IUCN habitat Habitat detail Extent (% of site)
Forest Dry deciduous forest (tropical); Lower montane rain forest (tropical); Lowland evergreen rain forest (tropical)  -
Shrubland   -
Coastline   -
Rocky areas   minor

Other biodiversity On trouve sur Fatu Hiva une espèce d'escargot protégé (Samoana) et 6 espèces végétales endémiques, incluant: Cyperus moutona (Cyperaceae) endémique, Korthalsella feuana (Loranthaceae) endémique, Pelea fatuhivensis (Rutaceae).

References Blanvillain, C., Ziembicki, M. (2002). Rapport de mission sur le Monarque de Fatu-Hiva (Pomarea whitneyi). Société d’Ornithologie de Polynésie, Papeete. 7p. Cibois, A., Thibault, J.-C., Pasquet, E., (2007). Uniform phenotype conceals double colonization by reedwarblers of a remote Pacific archipelago. Journal of Biogeography 34, 1150-1166. Gouni, A. (2003). Suivi des populations du Monarque de Fatu-Hiva (Pomarea whitneyi). Société d’Ornithologie de Polynésie, Papeete. 19 p. Gouni, A. (2006). Suivi des populations du Monarque de Fatu Hiva, Pomarea whitneyi, en 2006. Société d'Ornithologie de Polynésie, Papeete. 19 p. Holyoak, D. T., Thibault, J.-C. (1984). Contribution à l'étude des oiseaux de Polynésie orientale. Mémoires du Muséum d'Histoire Naturelle, Paris. 209 p. Kuehler, C., Liberman A., et al. (1997). Translocation of Ultramarine Lories Vini ultramarina in the Marquesas Islands : Ua Huka to Fatu Hiva. Bird Conservation International 7: 69-79. Lieberman, A., C. Kuehler, et al. (1997). A note on the 1997 survey of the translocated Ultramarine Lory Vini ultramarina population on Fatu Hiva, Marquesas Islands, French Polynesia. Bird Conservation International 7: 291-292. Raust, P. (2004). Rapport de mission à Fatu-Hiva. Suivi du Monarque de Fatu-hiva (Pomarea whitneyi) et mesures de conservation. Société d’Ornithologie de Polynésie, Papeete: 18 p. Salducci, J.-M. (2005). Suivi des populations de Monarque de Fatu Hiva (Pomarea whitneyi) et mesures de conservation - Rapport de mission 2005. Société d’Ornithologie de Polynésie, Papeete: 14 p. Thibault, J.-C. (1988). Menaces et conservation des oiseaux de Polynésie Française. 87-124 in J.-C.Thibault et I. Guyot ed. Livre rouge des oiseaux menacés des régions française d'outre-mer (Monogr. 5), Conseil International pour la Protection des Oiseaux, Saint-Cloud. Thibault, J.-C., Meyer, J.-Y. (2001). Contemporary extinctions and population declines of the monarchs (Pomarea spp.) in French Polynesia, South Pacific. Oryx, 35(1), 73-80. Ziembicki, M. (2003). Drastic decline in the translocated ultramarine lorikeet population on Fatu Iva,Marquesas Island, French Polynesia. Re-introduction News 23: 17-18. Ziembicki, M. and P. Raust (2003). Status, distribution and Conservation of the Ultramarine lorikeet (Vini ultramarina) in the Marquesas Islands, French Polynesia. Papeete, Tahiti, Société d’Ornithologie de Polynésie: 33p.

Contribute  Please click here to help BirdLife conserve the world's birds - your data for this IBA and others are vital for helping protect the environment.

Recommended citation  BirdLife International (2014) Important Bird Areas factsheet: Fatu Hiva. Downloaded from http://www.birdlife.org on 02/09/2014

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife