email a friend
printable version
Location France, Poitou-Charentes
Central coordinates 0o 29.00' East  46o 39.00' North
IBA criteria C6
Area 6,150 ha
Altitude 140 m
Year of IBA assessment 2000

Ligue Pour La Protection des Oiseaux



Site description Ilex heathlands, with recently afforested areas of Pinus, some mixed forests and small ponds. Human activities include forestry and hunting.

Populations of IBA trigger species

Species Season Period Population estimate Quality of estimate IBA Criteria IUCN Category
Circus cyaneus breeding  1991  17 breeding pairs  C6  Not Recognised 
European Nightjar Caprimulgus europaeus breeding  1991  40-80 breeding pairs  C6  Least Concern 
Middle Spotted Woodpecker Leiopicus medius breeding  1991  40-50 breeding pairs  C6  Least Concern 
Dartford Warbler Sylvia undata breeding  1991  200-250 breeding pairs  C6  Near Threatened 

Protected areas

Protected area Designation Area (ha) Relationship with IBA Overlap with IBA (ha)  
FORET DE MOULIERE, LANDES DU PINAIL, BOIS DU DEFENS, DU FOU ET DE LA ROCHE DE BRAN - FR5410014 Birds Directive 8,142 protected area contains site 6,150  
LANDES DU PINAIL - FR5400453 Habitats Directive 925 protected area overlaps with site 848  
Pinail National Nature Reserve 135 protected area contained by site 135  

Habitats

IUCN habitat Habitat detail Extent (% of site)
Forest Mixed woodland  -
Shrubland Heathland  -
Wetlands (inland) Standing freshwater  -

Land use

Land-use Extent (% of site)
forestry -
hunting -
tourism/recreation -
urban/industrial/transport -
other -

Protection status National Low International Partial135 ha of IBA covered by Nature Reserve (Le Pinail, 135 ha). 3,797 ha of IBA covered by Special Protection Area (Le Pinial et Forêt de Moulière, 3,797 ha).

Contribute  Please click here to help BirdLife conserve the world's birds - your data for this IBA and others are vital for helping protect the environment.

Recommended citation  BirdLife International (2014) Important Bird Areas factsheet: Le Pinail, Forêt de Moulière et bois du Défens. Downloaded from http://www.birdlife.org on 02/09/2014

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife