email a friend
printable version
Location France, Bretagne
Central coordinates 2o 12.00' West  48o 38.00' North
IBA criteria B2, C6
Area 4,400 ha
Altitude 0 - 10m
Year of IBA assessment 2000

Ligue Pour La Protection des Oiseaux



Site description Small islets and open sea. Human activities include fishing and boating.

Key Biodiversity This is an important site for tern colonies.

Populations of IBA trigger species

Species Season Period Population estimate Quality of estimate IBA Criteria IUCN Category
Sandwich Tern Thalasseus sandvicensis breeding  1991  300-380 breeding pairs  B2, C6  Least Concern 
Roseate Tern Sterna dougallii breeding  1996  present  B2  Least Concern 
Common Tern Sterna hirundo breeding  1991  65-120 breeding pairs  C6  Least Concern 

Protected areas

Protected area Designation Area (ha) Relationship with IBA Overlap with IBA (ha)  
BAIE DE LANCIEUX, BAIE DE L'ARGUENON, ARCHIPEL DE SAINT MALO ET DINARD - FR5300012 Habitats Directive 5,149 protected area contains site 4,400  
FR005 Hunting Reserve 4,400 protected area contained by site 4,400  
FR005 Private Reserve 12 protected area contained by site 12  
Iles de la Colombière, de la Nellière et des Haches - FR5310052 Birds Directive 1,696 protected area contained by site 1,696  

Habitats

IUCN habitat Habitat detail Extent (% of site)
Sea Open Sea  -
Coastline Rock stacks and islets  -

Land use

Land-use Extent (% of site)
fisheries/aquaculture -
tourism/recreation -
not utilised -

Protection status National High International Partial4,400 ha of IBA covered by Hunting Reserve (4,400 ha). 12 ha of IBA covered by Private Reserve (12 ha). 1,710 ha of IBA covered by Special Protection Area (Iles de la Colombière, de la Nellière et des Hache, 1,710 ha).

Contribute  Please click here to help BirdLife conserve the world's birds - your data for this IBA and others are vital for helping protect the environment.

Recommended citation  BirdLife International (2014) Important Bird Areas factsheet: Iles de la Colombière, de la Nellière et des Haches. Downloaded from http://www.birdlife.org on 24/11/2014

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife