email a friend
printable version
Location Argentina, Salta
Central coordinates 65o 44.38' West  26o 4.34' South
IBA criteria A1
Area 100,000 ha
Altitude
Year of IBA assessment 2008

Aves Argentinas/AOP



Site description Áreade serranías suaves a abruptas de alturas de hasta 3.000 m s.n.m., que se prolongan hacia el sur en la provincia de Tucumán con las cumbres Calchaquíes, de alturas mayores. El clima es templado frío y seco, con temperaturas medias de unos 10°C. Las precipitaciones son estivales, pero ocurren principalmente sobre los contrafuertes del este, donde alcanzan los 700 mm.

Existen vestigios de importantes culturas aborígenes del pasado, como las cuevas pintadas de Carahuasi. Son manifestaciones interesantes y de gran atractivo turístico, aunque por el momento resultan poco conocidas.

Populations of IBA trigger species

Species Season Period Population estimate Quality of estimate IBA Criteria IUCN Category
Andean Condor Vultur gryphus resident  2007  poor  A1  Near Threatened 
Slaty Elaenia Elaenia strepera breeding  2007  poor    Least Concern 
Cinereous Tyrant Knipolegus striaticeps resident  2007    Least Concern 
Crested Gallito Rhinocrypta lanceolata resident  2007    Least Concern 
White-browed Tapaculo Scytalopus superciliaris resident  2007    Least Concern 
Chaco Earthcreeper Tarphonomus certhioides resident  2007    Least Concern 
Rock Earthcreeper Ochetorhynchus andaecola resident  2007    Least Concern 
Creamy-breasted Canastero Asthenes dorbignyi resident  2007    Least Concern 
Streak-fronted Thornbird Phacellodomus striaticeps resident  2007    Least Concern 
Yellow-striped Brush-finch Atlapetes citrinellus resident  2007    Least Concern 

Contribute  Please click here to help BirdLife conserve the world's birds - your data for this IBA and others are vital for helping protect the environment.

Recommended citation  BirdLife International (2014) Important Bird Areas factsheet: Sierras de Carahuasi. Downloaded from http://www.birdlife.org on 16/04/2014

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife