email a friend
printable version
Location Argentina, Buenos Aires
Central coordinates 63o 8.10' West  38o 12.67' South
IBA criteria A1
Area 20,000 ha
Altitude
Year of IBA assessment 2008

Aves Argentinas/AOP



Site description El Espinal reingresa en el sudoeste de la provincia de Buenos Aires a través del Distrito del Caldén y subsiste en bosques relictuales aislados entre sí, al oeste de las localidades de Médanos y de Darregueira.

Populations of IBA trigger species

Species Season Period Population estimate Quality of estimate IBA Criteria IUCN Category
Magellanic Plover Pluvianellus socialis passage  2007  50-249 individuals  poor  A1  Near Threatened 
Greater Rhea Rhea americana resident  2007  50-249 individuals  poor  A1  Near Threatened 
Chilean Flamingo Phoenicopterus chilensis resident  2007  250-999 individuals  poor  A1  Near Threatened 
Pampas Meadowlark Sturnella defilippii breeding  2007  50-249 individuals  poor  A1  Vulnerable 
Yellow Cardinal Gubernatrix cristata breeding  2007  < 50 individuals  poor  A1  Endangered 

Other biodiversity En estos bosques son dominantes el caldén (Prosopis caldenia) y el algarrobo (Prosopis flexuosa) acompañados por chañar (Geoffroea decorticans) y sombra de toro (Jodina rhombifolia), con un denso estrato herbáceo.

Protection status La Reserva Provincial Isla de la Laguna Alsina, ubicada más al norte del área en consideración en el partido de Guaminí; y la Reserva Forestal Chásico (ex Vivero Forestal Von Humboldt), en el partido de Villarino y dependiente de la Universidad Nacional del Sur, no son representativas del hábitat amenazado.

References Delhey y Carrete (1999), Delhey et al. (2001), Narosky y Di Giacomo (1993), Narosky et al. (1990).

Contribute  Please click here to help BirdLife conserve the world's birds - your data for this IBA and others are vital for helping protect the environment.

Recommended citation  BirdLife International (2014) Important Bird Areas factsheet: Caldenal del Sudoeste de Buenos Aires. Downloaded from http://www.birdlife.org on 24/09/2014

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife