email a friend
printable version
Location Colombia, Norte de Santander
Central coordinates 72o 13.80' West  7o 16.80' North
IBA criteria A1, A2
Area 51,900 ha
Altitude 350 - 3,400m
Year of IBA assessment 2008





Site description El Parque Nacional Natural Tamá se encuentra ubicado en el extremo nororiental de la cordillera Oriental, en los municipios de Herrán y Toledo, departamento de Norte de Santander, y colinda con los estados de Táchira y Apure de la república de Venezuela. Su topografía es muy quebrada con fuertes escarpes y cañones. Los biomas encontrados en el Parque son selva húmeda de piso térmico cálido, bosque húmedo de zona templada, bosque nublado de clima frío y páramo. Biogeográficamente, el Parque Tamá corresponde a la zona Norandina (Hernández-Camacho et al. 1992a).

Populations of IBA trigger species

Species Season Period Population estimate Quality of estimate IBA Criteria IUCN Category
Helmeted Curassow Pauxi pauxi resident  2003  present [units unknown]  A1, A2  Endangered 
Wattled Guan Aburria aburri unknown  2005  present [units unknown]  A1  Near Threatened 
Noble Snipe Gallinago nobilis resident  2003  present [units unknown]    Near Threatened 
Lazuline Sabrewing Campylopterus falcatus resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 
Buff-tailed Coronet Boissonneaua flavescens resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 
Blue-throated Starfrontlet Coeligena helianthea resident  2003  present [units unknown]  A2  Least Concern 
Glowing Puffleg Eriocnemis vestita resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 
Gorgeted Woodstar Chaetocercus heliodor resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 
Golden-breasted Fruiteater Pipreola aureopectus resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 
Rufous-breasted Flycatcher Leptopogon rufipectus resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 
Yellow-bellied Chat-tyrant Ochthoeca diadema resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 
Brown-rumped Tapaculo Scytalopus latebricola resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 
Streak-capped Treehunter Thripadectes virgaticeps resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 
Rufous Wren Cinnycerthia unirufa resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 
Golden-fronted Redstart Myioborus ornatus resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 
Grey-throated Warbler Basileuterus cinereicollis resident  2003  present [units unknown]  A1, A2  Near Threatened 
Golden-crowned Tanager Iridosornis rufivertex resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 
Black-capped Tanager Tangara heinei resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 
Glossy Flowerpiercer Diglossa lafresnayii resident  2003  present [units unknown]    Least Concern 

Protected areas

Protected area Designation Area (ha) Relationship with IBA Overlap with IBA (ha)  
Tamá Natural National Park 48,000 is identical to site 51,900  

Habitats

IUCN habitat Habitat detail Extent (% of site)
Wetlands (inland) Freshwater marshes/swamps  1%
Forest Flooded tropical evergreen forest; Gallery (or Riparian) forest; Montane broadleaf evergreen forest; Polylepis woodland; Second-growth or disturbed forest  91%
Shrubland Scrub; Semihumid/humid montane scrub  2%
Artificial - terrestrial Arable land  6%

Protection status Dentro del Sistema Nacional de Parques Nacionales Naturales, Tamá fue creado mediante el acuerdo No. 023 de 1977.

Acknowledgements M. P. Baptiste O. Gereda C. Leal

References Calderón y Galeano (en prensa), Castaño-Uribe y Cano (1998), Hernández-Camacho et al. (1992a), Hernández-Camacho et al. (1992b), Pérez (2004), Rodríguez-Mahecha et al. (en prensa)

Contribute  Please click here to help BirdLife conserve the world's birds - your data for this IBA and others are vital for helping protect the environment.

Recommended citation  BirdLife International (2014) Important Bird Areas factsheet: Parque Nacional Natural Tamá. Downloaded from http://www.birdlife.org on 20/04/2014

To provide new information to update this factsheet or to correct any errors, please email BirdLife